Україна вводить ноторіальное завірення роздруківки вебсайтів і блокування сайтів

Законопроект вже доступний тут. Вікімедія Україна вже офіційно заявила про свою глибоку схвильованість.

Найцікавіше з цього законопроекту:

1. Вносяться зміни відразу до низки законів (про захист авторських прав, телекомунікації, міліції, кодексі про адмін. порушення).
2. Нотаріальна роздруківка сторінки веб-сайту стає легальним інструментом (навіть боюся уявити перспективи зловживань).
3. Будь-який сайт можна заблокувати без рішення суду, лише на підставі заяви про порушення авторських прав.
4. Відповідальність за недостовірне надання інформації про порушення авторських прав ніде не прописано.
5. Вдалий політичний момент для появи такого інструменту (на тлі появи великої кількості неконтрольованих владою прямих трансляцій політичних подій).

В Росії і Казахстані вже є сотні сайтів які не відкриваються, вони заблоковані Роскомнадзором.

Welcome to the club!

18 коментарів

Максим Татарченко
Треба робити розподілену систему бану нотаріусів
Станіслав Роговський
Це все призведе тільки до створення таких інструментів, які заблокувати можна буде хіба заблокувавши інтернет. А заблокувався контрольовані державою канали інтернету будуть розгортатись альтернативні. Думаю навіть при кризовій ситуації «загниваючий» захід піджене якогось шарового супутникового інтернету. Don't worry, be happy )
Станіслав Роговський
omg. Коли редагування своїх коментарів введуть? )
Святослав Вишинський
Ніколи. Коментарі — висловлювання, які є частиною публічної дискусії, і тому їхня правка дозволяє фальсифікувати або просто руйнувати логіку бесіди.
Святослав Вишинський
Щойно оновили коментування. Додали вставку відео і можливість користувачам редагувати власні коментарі протягом 5 хв. після публікації до появи першої відповіді. Тобто, якщо відповідь на коментар буде раніше, то час для редагування теж вичерпається раніше.
Останній раз відредаговано
Михайло Шморгун
Що цей проект рішення значить? Для блогерів, наприклад?
Ігор Гамаль
Можливість заблокувати доступ до будь-якого неугодного сайту/блогу на рівні провайдерів інтернету.

В Росії таких сайтів вже 1882:
antizapret.info
Святослав Вишинський
Відношення до цього законопроекту має міністр освіти і науки, член Політради Партії регіонів Дмитро Табачник (автор Пояснювальної записки до проекту закону).
Ростислав Канюченко
Що значить — «Нотаріальна роздруківка сторінки веб-сайту стає легальним інструментом»?
Ігор Гамаль
Підставою для блокування сайту, згідно з запропонованими змінами, буде лише заява щодо порушення авторських прав на веб-сайті, що надійшла у сервісну службу, якщо протягом трьох днів власник веб-сайту не надав письмової відповіді на цю заяву. При цьому достовірність інформації, викладеної заявником у заяві, не перевіряється, і достатньо нотаріально засвідченого скріншоту такої веб-сторінки.
Максим Татарченко
Маючи «правильного» нотаріуса та фаєрбаг, можна робити чудеса.
Ігор Гамаль
Запитань взагалі дуже багато.
З якого браузеру вважати скріншот валідним? (З IE6? :))
Як довести, що сторінка згенерована вірно і без участі хаків типу плагінів, firebug etc.

І взагалі, скріншот сторінки — результат генерації сторінки на клієнті. Сумнівний доказ. Хіба якщо нотаріусам поставлять якісь сертифіковані термінали з обмеженими правами, виключно для скріншотів :)
Максим Татарченко
І як вони будуть фіксувати нетекстову інформацію (аудіо/відео) на скріншоті. Як трактувати вбудовані комментарі в iframe (vk,fb,disqus...) і взагалі комментарі, які можна додати беспосередньо перед зняттям скріна. Питань куча. А взагалі нотаріус не є достатнім спеціалістом для верифікації факту. Коротше, все як завжди, закон як дишло.
Михайло Шморгун
Тобто, якщо я вірно зрозумів — закон антидемократичний?
Михайло Шморгун
Тобто цей закон уже прийняли? Чи я шось не доганяю…
Максим Татарченко
Ну вчора же, лише янукович не підписав. До речі, можливо, що закон був зроблений спеціально, щоб його не підписали, покричали і пропустили інші закони без шуму і пилу. Але це домисли, звісно.
Олег Тудан
В свое время я открыл для себя Масодова, Сорокина, Ширянова на сайте drugusers.ru. Меня мало интересовало остальное наполнение сайта, обсуждение «винтовых» как и чем снимать кумары, как правильно придерживатся ремиссии и что такое «программа снижения вреда». Но библиотека на этом сайте была шикарная просто, как для 2004 года. Года три назад я обнаружил, что сайт закрыт, а совсем недавно — что по этому адресу открыли филиал доктора курпатова. Ну то есть зашел торчок на привычный сайт — а ему там про витамин Е и глисты детские рассказывают. Ненавязчиво приводя его в чувство, тесно связанное с граждаским самосознанием. 
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте