Документи знищать, історію фальсифікують?

Поки всі уважно стежили за закриттям/відкриттям Ex.ua, в Україні, як завжди, за ширмою проходили певні цікаві процеси.
Архівний фонд

Державна архівна служба запропонувала дозволити знищення документів, яким менше 60-ти років, а Верховна Рада ухвалила в першому читанні  зміни до закону про Архівний фонд, які дозволять знищити документи непоправно пошкоджені, чи не мають культурної цінності. Таким чином,  влада очевидно хоче легалізувати фальсифікацію історії. Ініціатором змін до закону став Кабінет міністрів.

Володимир В'ятрович, історик, керівник центру досліджень визвольного руху:

«Цим можуть скористатися власне для знищення певних документів, для вилучення цих документів з нацархіву. Законодавча нечіткість може бути тією шпаринкою, яка дозволить чинити протиправні дії.Це різноманітні звіти та інструкції вояків УПА. Здебільшого — вкрай понищені. Раніше на них чекала б реставрація. Наразі, дослідники бояться, що документи знищать.»

В новому законопроекті проігнорували також звернення дослідників, залишивши всі документи конфіденційними.

«Ніхто толком не знає, що таке конфіденційна інформація, що дозволяє зараз обмежувати доступ практично до будь-якого документу, що молодший за 75 років.»









Руслан Забілий, історик, директор львівського музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького»:

«Ще більше загрозливою серед підстав для знищення є «непоправна знищеність» документів. На мою думку, непоправно знищеним документом є той, який вже згорів. За сучасних технологій реставрації і відновлення документів вже є можливість відчитування інформації під ультрафіолетовим світлом і так далі. Папір – це носій інформації, і для історика, для архівіста, на мою думку, є завданням зберегти інформацію»


Центр визвольного руху намагається оцифрувати все, що може потрапити під заборону оприлюднення чи ризикує бути знищеним. Обіцяють викласти свою базу у вільному доступі.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте